V veselem decembru naj bo na mizi orehova potica!
Ste vedeli, da na ozemlju današnje Slovenije pečemo potice že najmanj 440 let? Že leta 1575 jo je v svojih zapisih kot ‘povitico’ omenil Primož Trubar. V prihodnjih stoletjih je potica postala najbolj izvirna slovenska praznična jed, ki smo ji s kančkom domišljije in iznajdljivosti dodali raznovrstne sestavine. Ste že slišali za medeno, skutno ali korenčkovo potico? Kaj pa za potico s kranjsko klobaso?
Svojevrsten pogled na slastno pecivo z luknjo v sredini nam je v Deželi kozolcev razkril etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki za zadnji mesec leta priporoča tradicionalno potico z orehovim nadevom. Izvedeli smo skrivnosti o tem, kako mora potica vzhajati, kako debel mora biti nadev, zakaj moramo pri peki uporabiti potičnik, ter še mnogo zanimivih, pomembnih, predvsem pa uporabnih nasvetov.
Po predstavitvi monografije Potice iz Slovenije, za katero je Bogataj osvojil prestižno nagrado na svetovnem sejmu kuharskih knjig v Pekingu, smo se s slastjo lotili poskušanja pripravljenih potic. Okusni okrogli testeni zvitki z luknjo so hitro pošli, mi pa smo se po prijetnem druženju zadovoljni razšli.
