Dežela kozolcev

Aktualno

UTRINKI IZ DOGODKA // SARABANDA ZA 17. REGIMENT

SARABANDA ZA 17. REGIMENT // predstavitev filma in predavanje dr. Mihe Šimaca

Zavod Dežela kozolcev Šentrupert in Dolenjski muzej Novo mesto sta v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS pripravila dogodek predstavitve filma ter predavanje na temo prve svetovne vojne.

Dogodek se je odvil v torek, 19. novembra 2019, ob 18. uri v predavalnici OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert. Ogledali smo si dokumentarni film Sarabanda za 17. regiment, 1976 (Viba film Ljubljana; scenarist Živojin Šulović; režiser Jože Pogačnik; direktor fotografije Ubald Trnkoczy), ki ga hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Dokumentarni film je bil posnet novembra 1975 na območju Mirnske doline, tudi na Veseli gori in v njeni okolici. V njem nastopajo domačini, nekdanji avstro-ogrski vojaki (tudi Šentruperčani), ki pripovedujejo o svojih doživetjih z bojišč prve svetovne vojne. Namen dogodka je bil poleg same seznanitve Šentrupertčanov s filmom, tudi najti nastopajoče v filmu, saj so v scenariju filma ti podatki pomanjkljivi. Marjeta Bregar, kustosinja zgodovinarka za novejšo zgodovino v Dolenjskem muzeju Novo mesto je prestavila ozadje in kontekst filma, ter do sedaj opravljeno terensko delo.

Marjeta Bregar, kustosinja zgodovinarka za novejšo zgodovino v Dolenjskem muzeju Novo mesto se ukvarja z raziskovanjem novejše zgodovine Dolenjske, zadnjih nekaj let še posebej s prvo svetovno vojno.

V lanskem letu je pripravila pregledno razstavo na to temo – 1918, ali nam prineseš MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno, v okviru katere je bil na ogled tudi dokumentarni film Sarabanda za 17. regiment.

Kot smo napovedali je filmsko zgodbo dopolnilo še predavanje, posvečeno predstavitvi Šentruperta v času vojne vihre. Stisko in tegobe vojne so namreč dodobra občutili tudi ljudje v zaledjih in v notranjosti monarhije, še toliko bolj pa vsi tisti, ki so se znašli na bojnih poljanah. Šentrupertski možje in fantje so se znašli na različnih bojiščih, pri čemer pa niso tudi vsi služili v cesarski armadi. O takšnih zanimivostih nam je spregovoril predavatelj dr. Miha Šimac, ki je ob tem poskusil na kratko odstreti tudi samo raziskovanje arhivskega in drugega ohranjenega gradiva, na podlagi katerega je tudi spisana monografija o Šentrupertu.

Dr. Miha Šimac, asistent pri Katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se z raziskovanjem zgodovine Cerkve, vpetostjo le-te v družbo habsburške monarhije, zlasti pa z obdobjem prve svetovne vojne in vojaške duhovščine. Je tudi avtor v lanskem letu izdane knjige Pod cesarskim orlom, Šentrupert na Dolenjskem v času prve svetovne vojne 1914 – 1918.

Dogodek je podprla občina Šentrupert. Dogodka se udeležilo več 60 obiskovalcev. Organizatorji smo z dogodkom zadovoljni.

Zahvaljujemo se Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert, knjižnici Pavla Golije Trebnje, Društvu podeželskih žena in deklet šentrupertske Šmarnice ter Občini Šentrupert, ki je tudi finančno podprla dogodek v okviru letošnjega razpisa za kulturo.

 

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek