Dežela kozolcev

Aktualno

Srečajte se s kurenti v Deželi kozolcev | petek, 13. 2. 2015, ob 9.00

kurenti v Šentrupertu 2010_foto_franc pepelnak (1)

kurenti v Šentrupertu 2010

zima v Deželi kozolcev

zima v Deželi kozolcev

 

Kurenti simbolizirajo novo rojstvo, saj s truščem, ki ga ustvarijo z zvonci in s plesom, prebujajo naravo in prinašajo novo življenje. Deželo kozolcev bodo obiskali v petek, 13. februarja, ob 9. uri.

Po starem verovanju naj bi bil kurent demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad. Opravljen je v kurentijo, ki je sestavljena iz ovčjega kožuha, prepasanega z uglašenimi kravjimi zvonci in z robčki, kožuhovinaste kape, ježevke, dokolenk ter visokih čevljev. Obhodi kurentov so postali pustna šega, s katero preganjajo zimo in zbirajo robčke. Pri hišah jih radi pogostijo, vendar, kjer niso dobrodošli, se eden izmed njih povalja po tleh, kar pomeni nesrečo v tistem letu. Z velikim veseljem jih pričakajo otroci, ki jim včasih nagajajo, a se jih hkrati tudi bojijo. Spadajo pod živo kulturno dediščino Slovenije.

Pozdravili jih bodo otroci iz vrtca Čebelica Šentrupert in osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert. Dekletom pa svetujemo, da s seboj prinesejo robčke, saj se morajo kurentu po ljudskem izročilu odkupiti s platnenim robčkom. Tisti, ki ima okrog ježevke zavezanih največ robčkov, je glavni oziroma najbolj zaželen v vasi.