Dežela kozolcev

Aktualno

Simončičev toplar na Bistrici pri Šentrupertu – odprtje najlepšega kozolca na Slovenskem

Simončičev toplar je eden najpomembnejših in prvi kozolec s statusom kulturnega spomenika državnega pomena na Slovenskem. Občina Šentrupert ga je pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije obnovila na prvotni lokaciji na Bistrici pri Šentrupertu in bo od jutri, 26. julija, predstavljal prvi na mestu nastanka obnovljen kozolec v prvem muzeju na prostem s kozolci na svetu – Deželi kozolcev Šentrupert. Slovesnost se bo začela ob 19. uri, odprli pa ga bodo direktorica Dežele kozolcev Šentrupert Urša Repše, župan Občine Šentrupert Rupert Gole in generalna direktorica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije dr. Jelka Pirkovič. Dogodek bodo popestrili tudi kustosinja Dežele kozolcev Alenka Lamovšek, ki je popisala dragoceno zbirko ohranjenega orodja tesarskega mojstra Janka Gregorčiča, ki je izdelal ta edinstveni kozolec, ter dve leti sodelovala pri vsebinah pod njim, konservator novomeške območne enote ZVKDS mag. Dušan Štepec, ki je strokovno nadzoroval obnovo Simončičevega toplarja, sin tesarskega mojstra Janka Gregorčiča Alojz Gregorčič, izvajalec obnovitvenih del na kozolcu Damjan Bajc in Slavko Mežek, avtor prepoznavnega projekta Slovenski kozolec.

 

SIMONČIČEV TOPLAR_PO OBNOVI_FOTO_ALENKA LAMOVSEK (2)_low

Simončičev toplar po obnovi, foto Alenka Lamovšek.

 

Simončičev ali Blažetov toplar, kot mu tudi rečejo domačini, je star 78 let in je eden večjih ter najbolj prepoznavnih kozolcev v Sloveniji. Bil je tudi povod za nastanek muzeja kozolcev, razlaga šentrupertski župan Rupert Gole: „Ko je Občina Šentrupert postala lastnica Simončičevega toplarja, smo se odločili, da naredimo muzej, posvečen razvoju kozolca pri nas. Ta kozolec je po naročilu kmeta Jožeta Simončiča izdelal tesarski mojster Janez Gregorčič oziroma po domače Miklavžinov Janko iz bližnje Slovenske vasi, ki velja za enega najkakovostnejših tesarjev sploh v Sloveniji.« Simončičev kozolec ima tri pare oken, gank in dvokapno streho ter čudovito okrasje, po katerem še posebej izstopa med več kot 600 kozolci v Mirnski dolini. Bo tudi prvi kozolec mreže “in situ”, to je na mestu nastanka prenovljenih in ohranjenih objektov kulturne dediščine v Mirnski dolini, ki jo vzpostavlja Dežela kozolcev.

 

vdevanje mrve pred obnovo_nagrajena fotografija_picture slovenija_foto_a...Vdevanje mrve pred obnovo, nagrajena fotografija Picture Slovenia, foto Alenka Lamovšek.