Dežela kozolcev

Aktualno

PROJEKCIJA FILMA KOZOLCI NA SLOVENSKEM

 

V Deželi kozolcev smo času Poletne muzejske noči, 20.6.2020, pripravili poseben večer. Sprva smo želeli dogodek projekcije filma pripraviti v muzeju na prostem, med kozolci. Žal pa nam vreme to ni dopuščalo in spet se je potrdil eden izmed razlogov zakaj so kozolci sploh nastali.

Projekcija filma z naslovom “Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti” se je odvijala v galeriji Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

 
Avtor filma Tinček Ivanuša je v filmu predstavil kozolce skozi zgodbo o vnuku in dedku. Kozolce in njihove zgodbe je snemal po celi Sloveniji v obdobju petih let. Nekajkrat je obiskal tudi Deželo kozolcev. Pri nas je posnel več dogodkov, med njimi vdevanje sena, košnjo, puljenje lanu, trenje lanu, vdevanje ajde, pšenice, tesanje, ljudske plese in podobno. V več motivih so sodelovali tudi domačini Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu in Šentrupertske Šmarnice ter nekaj posameznikov. Sodelovali so tudi folklorna skupina Nasmeh iz sosednje občine. Film je skupno dolg 56 minut, medtem ko je del namenjen tudi Deželi kozolcev. Aktivno je z avtorjem filma v času snemanja v Šentrupertu sodeloval tudi sin tesarskega mojstra Janka Gregorčiča (avtor Simončičevega toplarja), in sicer Alojz Gregorčič.
Avtor spremnega besedila in soscenarist dokumentarnega filma je novinar Franci Milošič. Besedilo je bral Ivan Lotrič, glasbeno podlago je pripravil Lado Jakša. Pri ustvarjanju filma so sodelovali še dr. Janez Bogataj, dr. Vito Hazler ter mag. Dušan Štepec.

Na dogodku so spregovorili župan občine Andrej Martin Kostelec, vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Trebnje Joži Sinur, direktorica zavoda Dežela kozolcev Alenka Stražišar Lamovšek, sodelujoči v filmu in član društva Draga Stanko Okoren ter seveda avtor filma Tinček Ivanuša, katerega je Alojz Gregorčič na dogodku tudi predstavil, kot vztrajnega, natančnega in marljivega snemalca filmov.

V Deželi kozolcev si želimo še tovrstnih dogodkov, seveda še raje v ambientu med mojstrovinami tesarskih mojstrov.

Organizatorji dogodka: Zavod Dežela kozolcev, JSKD OI Trebnje, Občina Šentrupert

 

Fotografije: Simona Pate Popelar, Franc Pepelnak, Borut Stražišar Lamovšek