Dežela kozolcev

Aktualno

PISKRE SMO “VEZAL”

V oktobru smo v Deželi kozolcev pripravili dogodek Roke nam niso zastonj zrasle, kjer so se predstavljali rokodelci. Dogodek je bil zelo dobro obiskan, rokodelci so bili navdušeni. Odločili smo se, da bomo projekt Roke nam niso zastonj zrasle obogatili z dodatnimi vsebinami, ena izmed teh so rokodelski tečaji različnih obrti.

Kot prvega smo izvedli TEČAJ PISKROVEŠTVA z mag. Francem Hočevarjem, ki se je odvijali v petek, 15.11.2019, ob 17.00 v Deželi kozolcev.

»Piskroveštvo, je bila ponavadi potujoča uslužnostna dejavnost, pri kateri so piskrovezi ali loncevezi z žico vezali lončene lonce in pekače. Pogosto so tudi popravljali dežnike, brusili nože in druga rezila in krpali kovinske posode. Kot piskrovezi so marsikje omenjeni Rezijani, v slovenske kraje so v času avstro ogrske, prihajali piskrovezi iz Slovaškega. Iz žice so izdelovali tudi druge uporabne (stojala za likalnike, kotne police) in okrasne predmete.« (Slovenski etnološki leksikon 2004, str. 417)

Roke nam niso zastonj zrasle, zato bomo v podobnimi tečaji nadaljevali. Tako mentor kot udeleženci smo bili zelo zadovoljni.

Foto: Franc Pepelnak – PEP, Alenka Stražišar Lamovšek