Dežela kozolcev

Aktualno

Na jernejevo je v Deželi kozolcev zadišalo

V Deželi kozolcev smo imeli preteklo soboto prav poseben dan za ljubitelje zdravilnih travniških rož. Na sam dan zavetnika zeliščarjev sv. Jerneja, 24. avgusta, se je pod kozolci v muzeju na prostem zbralo precej uka žejnih zeliščarjev z različnih koncev Slovenije. Sodeč po vprašanjih, ki so jih postavljali predavateljem, že poznajo marsikatero skrivnost zeliščarstva, dejavnosti, ki v teh kriznih časih, ko se ljudje radi vračajo k naravi, vzbuja čedalje več pozornosti in postaja skorajda trendovska.

Kot prvi je spregovoril farmacevt mag. Jože Kukman, dolgoletni strokovnjak za zelišča v stiški samostanski lekarni, ki je svoje znanje izpopolnjeval pri pokojnem patru Simonu Ašiču. Zbrana množica je pozorno sledila njegovi razlagi in na novo odkrila marsikatero zdravilno učinkovino na videz skromnih travniških cvetlic. Na pozabljene ljudske modrosti in verovanja je spomnila tudi Vlasta Mlakar, strokovnjakinja za slovensko etnobotanično izročilo. Zbrano občinstvo je tudi njej pozorno prisluhnilo in domov odneslo marsikatero skrivnost o odnosu Slovencev do zemlje in čarobnega rastlinskega sveta. Da se zeliščno maslo, ki so ga včasih delali za celjenje ran prav na ta dan, lahko uporablja tudi v kulinariki in da je priljubljenost zdravilnih rož v današnji prehrani vse večja, je s svojo zeliščno kuharijo v živo pod Jurgličevim toplarjem potrdila Mirjam Grilc, predana zeliščarica izpod Krvavca. Ob asistenci dveh pomočnic je kar pred navzočimi skuhala vrsto dobrot in jih ponudila v pokušino.

Izobraževalni del dneva sta popestrili še razstava na temo nabiralništva in voden ogled po Deželi kozolcev. Sledil je sproščen večer slovenskih ljudskih pesmi in pripovedi o rastlinskem svetu, ki ga je posebej za to priložnost zasnovala pevka in pripovedovalka Ljoba Jenče. Ob spremljavi Nine Volk, ki je zaigrala na harmoniko in oprekelj, je nanizala vrsto zgodb iz ljudskega izročila, med drugim o šentjanževki, regratu, sončnici, trepetliki, ajdi in lanu.

Pri dogodku smo kot partnerji sodelovali Turistično društvo Šentrupert, Občina Šentrupert in Dežela kozolcev Šentrupert, d.o.o.

Joze Kukman o zdravilnosti trpotca_PREDAVANJE POD JURGLICEVIM TOPLARJEM_...

Jože Kukman o zdravilnosti trpotca, foto: Liljana Jantol Weber

 

KUHARIJA POD JURGLICEVIM TOPLARJEM_ZELISCARSKI DAN V DEZELI KOZOLCEV_DEL...

Zeliščarska kuharija pod Jurgličevim toplarjem, foto: Alenka Lamovšek

 

VLASTA MLAKAR in MIRJAM GRILC in ekipa_Priprava zeliscnega masla__DELAVN...

Vlasta Mlakar in Mirjam Grilc pri pripravi zeliščnega masla, foto: Liljana Jantol Weber

 

Nina Volk in Ljoba Jence_ZELISCARSKI DAN V DEZELI KOZOLCEV_VECERNI DOGOD...

Nina Volk in Ljoba Jenče na večernem koncertu, foto: Alenka Lamovšek