Dežela kozolcev

Aktualno

Poletna muzejska noč v Deželi kozolcev

V Deželi kozolcev bomo času Poletne muzejske noči, 20.6.2020, pripravili poseben večer. Muzej bo odprt med 18.00 in 23.00. Za vas bo poleg ogleda muzeja ob 21.00 v ponudbi za to priložnost tudi projekcija filma z naslovom “Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti”.

Avtor filma Tinček Ivanuša je v filmu predstavil kozolce skozi zgodbo o vnuku in dedku. Kozolce in njihove zgodbe je snemal po celi Sloveniji v obdobju petih let. Nekajkrat je obiskal tudi Deželo kozolcev. Pri nas je posnel več dogodkov, med njimi vdevanje sena, košnjo, puljenje lanu, trenje lanu, vdevanje ajde, pšenice, tesanje, ljudske plese in podobno. V več motivih so sodelovali tudi domačini Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu in Šentrupertske Šmarnice ter nekaj posameznikov. Sodelovali so tudi folklorna skupina Nasmeh iz sosednje občine. Film je skupno dolg 56 minut, medtem ko je manjši del namenjen tudi Deželi kozolcev. Aktivno je z avtorjem filma v času snemanja v Šentrupertu sodeloval tudi sin tesarskega mojstra Janka Gregorčiča (avtor Simončičevega toplarja), in sicer Alojz Gregorčič.

Avtor spremnega besedila in soscenarist dokumentarnega filma je novinar Franci Milošič. Besedilo je bral Ivan Lotrič, glasbeno podlago je pripravil Lado Jakša. Pri ustvarjanju filma so sodelovali še dr. Janez Bogataj, dr. Vito Hazler ter mag. Dušan Štepec.

Ogled filma je možen ob REZERVACIJI BREZPLAČNE VSTOPNICE na info@dezelakozolcev.si in 040 256 737.

Ob tem bomo morali upoštevati navodila NIJZ in pravil organizacije javnih dogodkov. Glede na dovoljeno število obiskovalcev, bomo pripravili število vstopnic ter prostor.

Dogodek se bo odvijal na prostem na prireditveni ploščadi muzeja Dežela kozolcev, v primeru dežja pod Jurgličevim toplarjem v muzeju.

Film je odsev časa kozolcev v preteklosti in danes. Vabljeni k rezervaciji vstopnice, število mest je omejeno.

Organizatorji dogodka: Zavod Dežela kozolcev, JSKD OI Trebnje, Občina Šentrupert