Dežela kozolcev

Aktualno

MARMELADA 2018

Znani so lastnice in lastniki najboljših marmelad 4. mednarodnega festivala MARMELADA. Strokovna komisija je po ocenjevanju več kot 80-ih vzorcev prepoznala sedem ‘popolnih marmelad’. Na poziv na brezplačno strokovno ocenjevanje, ki so ga izvedli na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, smo prejeli 87 vzorcev raznovrstnih marmelad. Strokovna komisija pod vodstvom prof. dr. Tomaža Požrla, ki je bila pozorna predvsem na barvo, konsistenco, vonj in okus,  je zlato priznanje (19 ali 20 točk od možnih 20 točk) namenila 30-im marmeladam, sedem med njimi pa je na ocenjevanju doseglo vse možne točke in s tem naziv ‘popolna marmelada’.

Posameznice z najbolje ocenjeno marmelado so Angela Brcar, Alma Zajec in Jožica Žužek; med zavodi pa ZTR temeniške in mirnske doline ter Kmetija Štokar. Med popolnimi so: marmelada iz muškatne buče s cimetom, bezgova z ingverjem, marmelada iz grozdja in breskev, jurkina, hruškova z ingverjem in slivova z orehi.

Razkritje najbolje ocenjenih marmelad je bil vrhunec četrtega mednarodnega festivala MARMELADA v Deželi kozolcev, kjer je bilo v soboto, 22. 9., raznovrstno dogajanje za male in velike, ki so lahko pokušali več kot 80 raznovrstnih marmelad. Pripravili smo strokovna predavanja – z nami sta bila svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak in čebelar Roman Košale, predstavo Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica, animacijo za najmlajše, kmečke igre, leseno tržnico z raznovrstnimi ponudniki ter koncert Etno bande Poseben gušt. Knjižnica Pavla Golie Trebnje je predstavila ‘knjigobežnice’ in raznovrstno čtivo, povezano z marmelado, Društvo zasavskih klekljaric Srčevke ‘pa je pripravilo razstavo posebnih predpasnikov s čipko.

Veseli nas, da so bile s pomočjo domačih društev na voljo lokalne dobrote, med njimi dobrodelni ‘šmorn’ Rekreacijskega društva Šentrupert, ki je zbiral sredstva za obnovo šolskega igrišča. Prvo sladko (predfestivalsko) presenečenje pa so bile Umetnije med kozolci,  dela akademskih slikarjev in kiparja v okviru drugega umetniškega tabora v Deželi kozolcev.

To so: Janez Kovačič, Franc Golob, Petar Lazarević, Magdalena Falk in Božidar Ščurek. Svoje znanje so veseljem delili z nadarjenimi učenci OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert in otroci iz Vrtca Čebelica Šentrupert. Ponosni smo na dogodke, s katerimi vračamo lokalni skupnosti.

Slikarjem se je pridružil kipar Edo Zupan, ki živi in deluje na Nizozemskem, med kozolci pa je pripravil posebno, ‘leseno’ zgodbo. Zupan je zagovornik enakih možnosti v umetnosti, tudi v okviru zavoda Atelierz, ki ljudi s posebnimi potrebami spodbuja k umetniškem ustvarjanju.

Festival MARMELADA 2018 je organiziran v okviru projekta »Razvoj in promocija kolektivne blagovne znamke in vzpostavitev mreže lokalnih ponudnikov”. Združuje tradicijo, šege in navade ter izvirne izdelke, ki jih spreminja v edinstveni kulinarični spomin(ek) in je financiran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dogodek pripravljamo ob pomoči Občine Šentrupert ter vodilnega partnerja v projektu – Dobrote Dolenjske.

 

 

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.