Dežela kozolcev

Aktualno

Letni kino v Deželi kozolcev

V petek, 18. julija 2014, ob 21.30 uri, vabljeni v Deželo kozolcev Šentrupert na ogled kino predstave Razredni sovražnik. Kino predstava bo na prostem!

Razredni sovraznik_2Razredni sovražnik

Zaradi različnih pogledov na življenje se zaostrijo odnosi med učenci in novim učiteljem nemščine. Ko ena od učenk naredi samomor, sošolci obtožijo učitelja, da je odgovoren za njeno smrt … Svetovna premiera in nagrada FEDEORA na Mednarodnem tednu kritike v Benetkah ter osem nagrad na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

»Razredni sovražnik [je] ne samo eden najbolj navdušujočih prvencev zadnjih nekaj let, pač pa tudi eno najbolj kompleksnih in dovršenih del sodobnega slovenskega filma.«
– Denis Valič, Radio Ars

»Slovenija je dobila svoj film o mladinskem uporu, ki bo verjetno postal klasika.«
– Andrej Gustinčič, MMC RTV SLO

»/…/ neverjetno pronicljiva obdukcija najstniške psihe in mentalitete množice, metafora družbenega upora in slogovno premišljena filmska sonata v odtenkih hladne modrine.«
– Ana Jurc, ‘Filmi leta 2013’, MMC RTV SLO

»Razredni sovražnik, ki bi ga lahko vrteli na triple-billu s Cantetovim Razredom in Lonerganovo Margaret, je film o ljudeh, ki ne sprejemajo odločitev. Ki se niso sposobni odločati. Ki ne vedo, kaj bi počeli. Ki ne vedo, kako bi živeli. Sabina se je po drugi strani odločila. Sprejela je odločitev. Za razliko od vseh ostalih v tem filmu. V deželi, v kateri ni nihče sposoben sprejeti odločitve, zasluži odločitev tega, ki naredi samomor, absolutno spoštovanje. Sliši se ironično, toda v deželi, v kateri nihče ne ve, kaj točno bi počel v življenju, je prav samomorilec najboljši zgled za to, kako živeti. Nihče ne ve, zakaj je Sabina naredila samomor. Niti film tega ne ve. Zakaj je naredila samomor? Zakaj ga drugi niso?/…/ ZELO ZA.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Razredni sovraznik_1Razredni sovraznik_3kino_RAZREDNI SOVRAZNIK_DEZELA KOZOLCEV_finalROK BIČEK

Mladi dolenjski režiser Rok Biček je lani s svojim celovečernim prvencem Razredni sovražnik bliskovito in samozavestno vstopil v filmsko areno ter požel bučen aplavz kritikov in gledalcev. Brez dvoma gre za enega najbolj zanimivih in perspektivnih režiserjev mlajše generacije pri nas.

S filmom se je prvič srečal na filmski delavnici, ki jo je v okviru festivala kratkega filma SNIFF vodil Janez Lapajne. Kasneje je obiskoval tudi filmski seminar JSKD v Ljubljani. Svojo ustvarjalno pot je nadaljeval na Akademiji za gledališče, režijo, film in televizijo v Ljubljani, kjer je že za svoje študentske filme prejel nekaj nagrad.

Razredni sovražnik je njegov režijski prvenec, za katerega je na 16. festivalu slovenskega filma dobil nagrado mednarodne strokovne žirije. Režiser je v izvirni psihološki drami aktualno tematiko našega časa in prostora uspešno nadgradil s suverenim obvladovanjem filmske govorice. Kot je zapisala žirija v svoji obrazložitvi, mu je »prek vešče izpeljanega dramaturškega loka in večplastne karakterizacije uspelo v premišljeno doziranih odmerkih stopnjevati napetost med učitelji in učenci ter kritično pogledati skozi razpoke v šolskem sistemu, ki bi se česa moral naučiti tudi sam«. Režiser je prepričan, da je film prišel v času, ko ga ta zelo potrebuje, in s tem na široko odpira prostor za diskusije v srednjih šolah pa tudi širše.

Razredni sovražnik je na beneškem filmskem festivalu septembra 2013 prejel tudi nagrado FEDEORA za najboljši film v sekciji beneški teden kritike, ki jo je lani prvič podelilo Združenje evropskih in sredozemskih kritikov. Od takrat se nagrade in priznanja za film na festivalih po svetu kar vrstijo.

Predvajanje filma je omogočila OBČINA ŠENTRUPERT, udeležba je BREZPLAČNA. Organizator dogodka je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Trebnje,  Kidričeva ulica 2, 8210 Trebnje, telefon: 07 348 12 50, e-pošta: oi.trebnje@jskd.si.