Dežela kozolcev

Aktualno

Kurenti prinesli dobro v Deželo kozolcev | petek, 13. 2. 2015

 

Nad kurenti v Deželi kozolcev so bili navdušeni tudi številni zbrani_foto Alenka Lamovšek Kurenti v Deželi kozolcev_foto Alenka Lamovšek Kurenti v Deželi kozolcev je pozdravil tudi župan Občine Šentrupert Rupert Gole_foto Alenka Lamovšek

Deželo kozolcev, prvi muzej kozolcev na prostem na svetu, so danes obiskali kurenti in prinesli dobro. V dobrodošlici jim je župan Občine Šentrupert Rupert Gole zaželel, naj Mirnski dolini prinesejo uspešno in bogato leto. Kurente pa je pozdravilo tudi več kot 300 otrok iz vrtca Čebelica Šentrupert in osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert ter  domačini. Dekleta so kurentom oddale kar nekaj platnenih robčkov, saj kurenti simbolizirajo rodovitnost, prinašajo dobro, novo življenje in prebujajo naravo. Vse to s truščem, ki ga ustvarijo z zvonci in s plesom.

Po starem verovanju naj bi bil kurent demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad. Opravljen je v kurentijo, ki je sestavljena iz ovčjega kožuha, prepasanega z uglašenimi kravjimi zvonci in z robčki, kožuhovinaste kape, ježevke, dokolenk ter visokih čevljev. Obhodi kurentov so postali pustna šega, s katero preganjajo zimo in zbirajo robčke. Pri hišah jih radi pogostijo, kjer pa niso dobrodošli, se eden izmed njih povalja po tleh, kar pomeni nesrečo v tistem letu. Kurenti so vpisani v register žive dediščine Slovenije.