Dežela kozolcev

Aktualno

KRALJEVI KOZOLCI 7.9.2020 – 100 let rojstva Nika Kralja

V Deželi kozolcev bomo obeležili 100 let rojstva Nika Kralja v ponedeljek, 7.9.2020, ob 19.00.

Arhitekta, oblikovalca in profesorja Nika Kralja zagotovo najbolj  poznamo po znamenitih Rex stolih. V 70. letih je Niko Kralj velik del svojega interesnega področja posvetil kozolcem, ki jih je razumel kot eno od največjih mojstrovin ljudskega stavbarstva. Postavljal jih je ob bok holandskim mlinom na veter. Menil je, da je kozolec v slovenskem prostoru posebnost, v njem je videl znanje tesarskih mojstrov, iskal njegov izvor in ga povezoval s sušilnimi napravami po svetu. Razsežnost njegovega zbiranja gradiva pa ni bila omejena le na Slovenijo, pač pa je iskal vzporednice tudi po drugih državah. Zanimale so ga sušilne naprave na Japonskem, Kitajskem, Norveškem in drugod, kjer je iskal izvor sušilnih naprav in skušal potegniti vzporednice s kozolci, ki jih je našel po Sloveniji. Morda je želel z zbiranjem gradiva pokazati, da je se vpliv ustvarjalnosti slovenskih mojstrov širil tudi izven meja Slovenije.

V Deželi kozolcev hranimo 4550 diapozitivov Kraljevega terenskega dela med kozolci, ki jih je muzeju podarila njegova hči Veronika Kralj-Iglič. Arhiv je nastal med leti 1970 in 1980, največ posnetkov pa je iz leta 1971, ko pod njegovim vodstvom potekala raziskovalna naloga z naslovom »Inventarizacija kozolcev«, financirana s strani Sklada Borisa Kidriča. Območja, ki jih obravnava Niko Kralj, so med drugim Gorenjska, Ljubljana s širšo okolico, Štajerska, Dolenjska ter Koroška in Tirolska. Poseben razdelek so fotografije, najverjetneje delo njegovih študentov, mapa prefabriciran kozolec iz leta 1978 in dnevnik iz leta 1981.

O Niku Kralju bodo na dogodku spregovorili zasl. prof. dr. Janez Bogataj, prof.dr. Jasna Hrovatin, Andrej Martin Kostelec, župan Občine Šentrupert, Joži Sinur, vodja izpostave JSKD Trebnje, Alenka Stražišar Lamovšek, kustosinja razstave in Veronika Kralj-Iglič, ki bo predstavljeno gradivo v obliki razstave tudi uradno odprla.

Za glasbo bodo poskrbeli: Pihalni kvintet Spectrum v sestavi: Anita Prelovšek (flavta), Viktorija Razdevšek (oboa), Domen Marn (klarinet), Anzhelika Chemykh (fagot), Marko Arh (rog) z gostom Krištof Hrastnik (boben), ki bo izvedel Ravelov Bolero in potpuri slovenskih popevk.
Dogodek bo povezoval Primož Primec.

Število obiskovalcev na dogodku bo ob upoštevanju navodil NIJZ omejeno. Vstop je možen ob REZERVACIJI BREZPLAČNE VSTOPNICE na info@dezelakozolcev.si in 040 256 737. Ob tem bomo morali upoštevati navodila NIJZ in pravil organizacije javnih dogodkov. Glede na dovoljeno število obiskovalcev, bomo pripravili število vstopnic ter prostor.

 

RAZSTAVA BO NA OGLED DO 30.10.2020.

 

Organizatorji dogodka: Zavod Dežela kozolcev, JSKD OI Trebnje, Občina Šentrupert

Kontakt: Alenka Stražišar Lamovšek, info@dezelakozolcev.si, 040 256 737

 

 

Zahvaljujemo se vsem donatorjem in podpornikom projekta Kraljevi kozolci

Povše Metal d.o.o. www.povse.si/si

C Automobil Import d.o.o. Citroën www.citroen.si

Zavarovalnica Triglav d.d. Zavarovalnica Triglav www.triglav.si


Dolenjske lekarne Novo mesto d.o.o. Dolenjske lekarne
Mizarstvo Vavtar Štefan Vavtar s.p. Mizarstvo Vavtar
Hiša vina Frelih Vinska klet Frelih
Ključavničarstvo Bartolj d.o.o.
Citroen klub Slovenije
Andrej Matič Stari dih
Plasta d.o.o.
Revisto d.o.o.
Franc Pepelnak PEP

foto: Niko Kralj