Dežela kozolcev

Aktualno

Dežela kozolcev tudi uradno odprla svoja vrata

Ob odprtju Dežele kozolcev je nastopil Občinski pihalni orkester sv. Ruperta, ki je poskrbel za prvi vrhunski glasbeni dogodek med kozolci. Udeležili so se ga številni povabljenci in domačini. Edinstven muzej na prostem je svečano odprl predsednik države Borut Pahor, ki je uvodoma povedal, da je absolutno prevzet.

»Ne znam si skoraj ta hip predstavljati lepše in večje lepote trenutka, kot smo jo deležni zdaj. Kot predsednik parlamenta, vlade in zdaj države sem bil vsepovsod po svetu deležen velikih časti, velike imenitne države so se trudile, da bi državnikom prikazale svoj najlepši obraz. Videl sem neverjetna čudesa kulturne in naravne dediščine, vendar ta spomenik tukaj, spomenik avtohtonemu slovenstvu je nekaj, kar se s tem lahko absolutno kosa. In ko bodo sem prišli najbolj razvajeni ljudje, ki so videli že marsikaj, bodo tako kot jaz tukaj osupnili nad lepoto tega mesta.«

V Deželi kozolcev je razstavljenih 19 sušilnih naprav, od tega 17 kozolcev vseh tipov, ki so bili prenešeni na ta prostor in obnovljeni. Velika je 2,5 hektarja, med kozolci pa je za en kilometer poti. Najstarejši med kozolci je Lukatov toplar iz leta 1795 in je edini v muzeju, ki je pokrit s slamo.

Dežela kozolcev tudi uradno odprla svoja vrata