Dežela kozolcev

Aktualno

Lesena čipka

Koliko pozitivne energije, svežih idej in pohval je bilo včeraj (v nedeljo, 10. septembra 2017) v prvem muzeju s kozolci na prostem na svetu! Prva klekljarska čajanka, ki smo jo pripravili s klekljarsko skupino ’Žnurce’ iz Trebnjega je bila zares imenitna, pozdravile pa so jo klekljarice iz številnih delov Slovenije. Prizadevali si bomo, da bo dogodek postal tradicionalen.

Predstavili smo edinstven ’papirc’, predlogo za klekljanje, na kateri je Jurgličev toplar in je odslej na voljo v Info točki Dežele kozolcev. Pripravila jo je oblikovalka avtorske čipke Tina Koder.

S pevsko skupino Ragle, folklorno skupino Nasmeh in članicami otroške folklorne skupine Jutranja Zarja smo obujali ljudsko izročilo in ob pozitivni energiji ansambla Jasmin vedrili v prijetni družbi pod kozolcem.

Ob vodenem ogledu po Deželi kozolcev smo si ogledali razstave izjemnih izdelkov članic Društva zasavskih klekljaric Srčevke, klekljarske skupine Klinčki in kušinčki (KD Kalunca) in klekljarske skupine Bucike. Na ogled so bili tudi izdelki, ki izjemno povezujejo les in čipko mojstra Klemna Demšarja ter okrasne slike iz gline, lesa in čipke Lidije Debelak.

Članice klekljarske skupine Žnurce iz Trebnjega so ob tem uspešno privabile klekljarice iz vse države, ki jim bodo pomagale pripraviti edinstveno razstavo ob 150-ti obletnici smrti misijonarja Friderika Barage (prihodnje leto).

Ob tem sta se z unikatnim nakitom iz leta predstavili Nina Kolar (Unikatnica) in Simona Slapšak, na ogled so bili edinstveni izdelki iz lesa podjetja Artish, posebne torbe za klekljanje Majde Jamšek ter izdelki trgovine Mojca, specializirane za izdelke za klekljanje.

Dogodek smo prepredli tudi z nitjo dobrodelnosti. Mlada inovativna kuharja Andraž in Urška sta v okviru projekta Ferfud pripravila odlične grižljaje, ki so ob izjemnem odzivu pošli. Del izkupička je šel za sklad projekta Botrstvo. Mojstrici in mojstru priprave hrane želimo veliko uspeha!

Hvala vsem, ki ste se udeležili dogodka Lesena čipka. Ob tem zahvala tudi Občini Šentrupert, domači pražarni in čajarni Opara d.o.o. ter družbama Pekarna Bistrica in Mlin Grebenc.