Dežela kozolcev

Aktualno

Ali veš, kaj je klinčkanje?

Klinčkanje je zelo zanimiva in izjemno preprosta igra. Lahko bi jo opisali tudi kot ’človek ne jezi se’, pri kateri z igralnimi figurami namesto po igralnih poljih potuješ ’v nebo’.

Vse, kar potrebujemo za to igro, je narejeno iz vej drevesa beka. Vsak od igralcev dobi dve polovici dela veje, ki mu služita kot ’kocka’. Če sta obe polovici po metu obrnjeni navzgor ali navzdol, potem lahko svoj ’klinček’ (obroček, spleten iz zgornjega dela posamezne veje) premaknemo za eno mesto navzgor na ’glavni vejici’, ki nam služi kot igralno polje. Zmaga tisti, ki prvi ’prileze’ na vrh. Preveč zapleteno? Vabljeni v Deželo kozolcev, da igro spoznamo skupaj!

’Klinčkanje’ smo z obiskovalci igrali na nedavnem dogodku Etno, fletno! Pripravili smo ga 2. aprila in tako z igrami naših babic in dedkov zaznamovali dan etnologije – vede, ki se ukvarja z raziskovanjem vsakdanjega načina življenja ljudi in kulture v preteklosti in sedanjosti.

Da je dišalo po ‘šmornu’, so poskrbele članice Društva podeželskih žena in deklet Šentrupertske Šmarnice.

Ob predhodnem dogovoru in najavi skupin lahko z rokodelcem Vinkom Ahlinom spoznate ’drgljico’, zelo posebno in ob tem enostavno igralo, ki vas bo navdušilo.

Ste se že igrali ’kozla zbijat’? Igralci s poleni oziroma kosi lesa skušajo z določene razdalje zadeti ’kozla’ oziroma spodnji del manjšega drevesa s koreninami.

  

 

Obudili bomo tudi spomine na igre, kot so ’volk’, ’špana’ in ’marjanca’, … Z nami lahko spoznate tudi razliko med posameznimi žiti, iz katerih lahko izdelamo žogice in z njimi žongliramo.

Vabljeni na sproščeno in brezskrbno druženje pod kozolci – kot nekoč!

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek